Zo voorkom je dat bedrijven jou volgen op Facebook

Foto mkhmarketing/Flickr Facebook is een prima manier om op de hoogte te blijven van wat vrienden en familie uitspoken. Maar op de achtergrond kijken bedrijven mee, soms zonder dat jij het doorhebt.

Inloggen met Facebook is bij steeds meer websites en apps een optie. In plaats van het aanmaken van een nieuw profiel koppel je je Facebookaccount aan de site of app die je wilt gebruiken. Simpel en snel. Veel mensen vergeten na verloop van tijd dat ze een ander bedrijf toestemming hebben gegeven om bepaalde informatie te gebruiken. Nee, die bedrijven kunnen niet zien wat jouw naam en telefoonnummer is of wat je gisteravond hebt gegeten. Facebook anonimiseert die gegevens en gebruikt ze vervolgens om gericht te kunnen adverteren. Wil je liever niet dat bedrijven toegang hebben tot die info? Dan kun je dat aangeven in de instellingen. Hier een stappenplan om je privacy beter te bewaken op Facebook. 1. Klik op het pijltje rechtsboven, naast het slotje. 2. Ga naar ‘Instellingen’. 3. Klik in het menu aan de linkerkant op ‘Advertenties’. 4. Nu kom je in het overzicht waar je kunt aangeven of Facebook jouw gegevens mag gebruiken voor reclameuitingen. Derden en advertentienetwerken hebben standaard geen toestemming om jouw naam of foto te gebruiken. Mocht dat in de toekomst wel worden toegestaan, dan kun je hier aangeven dat je dat niet oké vindt. Klik daarvoor op ‘Bewerken’. 5. Geef in het menu aan dat niemand (in dit geval derde partijen) jouw gegevens mag zien. 6. Facebook toont ook advertenties aan jouw vrienden, waarbij staat dat jij iets leuk vindt. Hier kun je aangeven dat je dat niet wilt. 7. Klik hierna op ‘Apps’ in het linkermenu. 8. Hier zie je welke apps je toegang hebt gegeven tot jouw Facebook-gegevens. Als je dit een tijdje niet hebt bekeken, kun je voor verrassingen komen te staan. Zo heb ik blijkbaar 126 sites en apps toestemming gegeven in de loop der jaren. Vaak ging het om dingen die ik maar een keer heb gebruikt. 9. Je kunt per applicatie zien tot welke gegevens ze toegang hebben. Ga daarvoor met je muis op een app in het overzicht staan en klik op het potloodje. Wil je de toegang van een site of app meteen intrekken, klik dan op het kruisje. 10. Sommige apps of sites mogen best veel zien. Zo mag de incheckapp Foursquare zien waar ik in het verleden heb gewerkt. Waarom eigenlijk? 11. En Foursquare heeft niet alleen toegang tot mijn gegevens. De app kan ook informatie van mijn Facebook-vrienden zien. Nogmaals, het gaat niet om herleidbare persoonsgegevens, maar om bulkinfo die wordt gebruikt om de advertenties beter toe te kunnen spitsen op de gekozen doelgroep. Kortom, om een beter profiel van jou te maken. 12. Scroll je iets naar onderen, dan kun je onder meer aangeven dat je voortaan spelletjes wil spelen op Facebook zonder dat de game berichten namens jou kan plaatsen. 13. Ook kun je bij ‘Apps die andere gebruiken’ zien welke info jij deelt met andere gebruikers en apps. Als je liever niet hebt dat bepaalde apps en sites toegang hebben tot specifieke informatie, kun je dat hier uitvinken.

Het bericht Zo voorkom je dat bedrijven jou volgen op Facebook verscheen eerst op ManagementStyle.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *