Winstval ABN Amro door bijzondere kosten

ABN Amro heeft fors minder winst behaald in het tweede kwartaal van dit jaar, veroorzaakt door bijzondere kostenposten. De nettowinst daalde, van 402 miljoen euro in het tweede kwartaal van vorig jaar, tot 39 miljoen euro. Dat maakte de staatsbank vrijdag bekend.

De winst werd volgens ABN Amro gedrukt door een eenmalige kostenpost van 216 miljoen euro in verband met de overgang naar een nieuwe pensioenregeling en een heffing van 67 miljoen euro voor SNS Reaal. Dat is een heffing die de Staat heeft opgelegd als bijdrage aan de kosten van de nationalisatie van SNS Bank in 2012.

Deze posten buiten beschouwing gelaten hield ABN Amro een winst over van 322 miljoen euro, 47 procent meer vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar. De winst werd gestuwd doordat ABN Amro minder geld opzij hoefde te zetten voor leningen die waarschijnlijk niet meer afgelost zullen worden. Dat was vooral in de mkb-sector en bij woninghypotheken het geval. De voorzieningen voor slechte leningen bedroeg in totaal 342 miljoen euro, bijna een derde minder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.

Optimistisch

De rentebaten, het overgrote deel van de inkomsten van de bank, klommen in het afgelopen kwartaal met 6 procent.

,,Over het algemeen zijn wij tevreden met de behaalde resultaten en wij blijven voorzichtig optimistisch over het herstel van de Nederlandse economie. Al kan de opwaartse trend in de toekomst onder druk komen te staan door de toenemende geopolitieke risico’s in de wereld”, aldus ABN Amro-topman Gerrit Zalm in een toelichting.

Bron: ANP/Managementstyle.nl

ManagementStyle.nl

Het bericht Winstval ABN Amro door bijzondere kosten verscheen eerst op ManagementStyle.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *