‘Russische onderzeeërs vormen bedreiging voor internationaal dataverkeer’

Russische onderzeeërs en spionagevliegtuigen bevinden zich steeds vaker in de buurt van belangrijke onderzeese datakabels.

Dat verontrust het Amerikaanse Pentagon, dat vermoedt dat de Russen van plan zijn om in tijden van crisis de aanval te openen op het internationale dataverkeer, schrijft de New York Times. De Amerikanen vermoeden dat de Russen de kabels zouden kunnen doorsnijden, mochten zij dat nodig achten. Bijna al het internationale dataverkeer loopt via de grote onderzeese glasvezelkabels. De Russen zouden hun activiteit in de gebieden rondom de internetkabels, waaronder in de Noordzee, de afgelopen tijd flink hebben verhoogd. “Dit niveau van Russische activiteit is vergelijkbaar met wat we in de Koude Oorlog zagen”, aldus een anonieme Europese diplomaat. Onopgemerkt Onderzeese internetkabels gaan wel vaker kapot door ankers van schepen en natuurrampen, legt MIT-onderzoeker Michael Sechrist uit tegenover de Amerikaanse krant. In die gevallen gebeurt dat echter enkele kilometers van de kust, waardoor de schade binnen enkele dagen gerepareerd kan worden. “Het risico hier is dat elk land totaal onopgemerkt grote schade zou kunnen doen aan het systeem.” “Ik maak mij elke dag zorgen over wat de Russen van plan zijn”, zegt admiraal Frederick J. Roegge, commandant van de Amerikaanse onderzeeërsvloot in de Pacifische Oceaan. Andere landen lijken die zorg te delen. NAVO-land Noorwegen heeft zijn buurlanden eerder al om hulp gevraagd bij het zoeken naar Russische onderzeeërs.

Managementstyle.nl

Het bericht ‘Russische onderzeeërs vormen bedreiging voor internationaal dataverkeer’ verscheen eerst op ManagementStyle.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *