Opnieuw moeilijk kwartaal Samsung door zwakke smartphoneverkoop

Samsung heeft in het vierde kwartaal van 2014 zo’n 27% minder winst gemaakt dan een jaar eerder, maar zag zijn omzet en winst wel weer groeien ten opzichte van het vorige kwartaal.

Dat maakt het bedrijf donderdag bekend. Met name de afdeling van Samsung die componenten als werkgeheugen en processors maakt, blijft het goed doen. De mobiele divisie heeft het echter nog steeds moeilijk.

Het aantal verscheepte toestellen, dat niet exact bekend is gemaakt, daalde volgens het bedrijf licht. Wel ging de gemiddelde verkoopprijs omhoog door de verkoop van high-end toestellen als de Galaxy Note 4.

In totaal draaide de smartphonetak een omzet die ruim 22 procent lager lag dan een jaar eerder, al werd wel 7 procent meer omgezet dan in het vorige kwartaal.

Met name in China lijkt Samsung het zwaar te hebben op de smartphonemarkt. Onderzoeksbureau Canalys becijferde deze week dat Samsung daar zijn eerste plek heeft verloren aan Apple. Bovendien heeft ook Xiaomi in het vierde kwartaal meer toestellen verkocht dan Samsung in China.

Winst

In totaal kwam Samsungs winst in het vierde kwartaal uit op 5,35 biljoen won (ruim 4,3 miljard euro). Een jaar eerder boekte Samsung in hetzelfde kwartaal nog een winst van 7,3 biljoen won (5,9 miljard euro).

De omzet lag met 52,7 biljoen won (42,8 miljard euro) 11 procent lager dan een jaar eerder, maar juist 11 procent hoger dan in het derde kwartaal.

De chipafdeling van Samsung was goed voor ruim de helft van de operationele winst. De mobiele afdeling verdiende nog ongeveer 2 biljoen won (1,6 miljard euro), zo’n 64 procent minder dan een jaar eerder.

Smartphones

Samsung zegt in totaal 90 miljoen telefoons te hebben verkocht, maar waarvan het aandeel smartphones “hoog in de 70 procent” ligt. Dat komt neer op 71 tot 75 miljoen toestellen, ongeveer gelijk aan de 74,5 miljoen iPhones die Apple in het kwartaal verkocht.

In eerdere kwartalen lag het aantal verscheepte Samsung-toestellen altijd fors hoger dan het aantal iPhones dat de grootste concurrent aan de man wist te brengen.

Onderzoeksbureau Strategy Analytics stelt donderdag dat Samsung en Apple allebei 74,5 miljoen smartphones verkochten aan het eind van 2014. Daarmee zijn ze beide goed voor 19,6 procent van de smartphonemarkt.

Groei

Het Zuid-Koreaanse bedrijf verdient het minst aan zijn afdelingen die, tv’s, beeldschermen en huishoudelijke apparaten maken.

In de toekomst verwacht Samsung weer groei voor zijn smartphonetak, door de steeds grotere markt in opkomende landen en de uitrol van 4G in de hele wereld. Op de tv-markt blijft Samsung inzetten op ultra hd-televisies en gebogen modellen. De vraag daarnaar groeit volgens het bedrijf sneller dan de algemene vraag naar tv’s.

Managementstyle.nl

Het bericht Opnieuw moeilijk kwartaal Samsung door zwakke smartphoneverkoop verscheen eerst op ManagementStyle.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *