Microsoft-onderzoekers laden telefoons op met automatische plafondlamp

Onderzoekers van Microsoft hebben een lamp ontwikkeld die automatisch een lichtstraal kan sturen naar smartphones met een zonnepaneel. Zo kunnen telefoons draadloos worden opgeladen.

Drie medewerkers van een Chinees onderzoekscentrum van Microsoft omschrijven hun uitvinding in een paper (pdf).

Lampen die binnenshuis worden gebruikt bevatten doorgaans niet genoeg energie om apparatuur op te laden. Maar met een gerichte lichtstraal kan dit volgens de onderzoekers wel.

Microsoft ontwierp daarom een lamp die een Kinect-camera gebruikt om in een kamer te herkennen waar telefoons liggen. Als een smartphone is gevonden, dan wordt de lamp gericht en ingeschakeld.

Een knipperend led-lampje op de telefoon kan aanduiden dat de accu vol is, zodat de lamp weer kan worden uitgeschakeld. Ook kan de lamp binnen 50 milliseconden herkennen dat een object de telefoon blokkeert, zodat het licht kan worden uitgeschakeld.

Infrarood

Het systeem werkt momenteel met zichtbaar licht. Volgens de onderzoekers zou in de toekomst mogelijk infraroodlicht kunnen worden gebruikt, zodat de oplader onzichtbaar zijn werk doet.

Momenteel zijn er nog geen smartphones beschikbaar die zijn uitgerust met een zonnepaneel. De onderzoekers zien een toekomst voor zich waarin zowel aan de voor- als achterkant van een telefoon zo’n paneel zit, zodat deze altijd kan worden opgeladen.

Als test maakten de onderzoekers een zonnepaneel vast aan een Lumia 920. Deze kon vervolgens in 2,5 uur worden opgeladen. Dat is ongeveer even lang als via een kabel.

Er zijn al smartphones die draadloos kunnen worden opgeladen, maar daarvoor wordt doorgaans magnetische inductie gebruikt. In dat geval moet de telefoon op een speciale oplader liggen, dus opladen op afstand is niet mogelijk.

Waarom moeten we smartphones nog zo vaak opladen?

Managementstyle.nl

Het bericht Microsoft-onderzoekers laden telefoons op met automatische plafondlamp verscheen eerst op ManagementStyle.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *