Italiaan protesteert tegen bureaucratisch monster en sticht ‘eenmansstaat’

Foto Flickr/Christian Schnettelker De Italiaanse pensionado Pier Giuseppe Dellavalle heeft het helemaal gehad met de gekmakende bureaucratie van de overheid. Anderen zouden emigreren, maar Dellavalle heeft een creatieve oplossing gevonden: hij heeft zijn eigen staat uitgeroepen.

Het onafhankelijke Vorstendom Dellavalle, met de krasse knar zelf aan het hoofd, ligt in het midden van een rotonde. Dellavalle verbouwt er wat tomaten en organiseert er barbecues, schrijft Der Spiegel. Het staatje heeft al 86 paspoorten uitgedeeld. Rondweg? Nee hoor, daar staat een huis Er gaat een Kafkaësk verhaal achter schuil. Op de plek van de rotonde stond ooit Dellavalles huis, dat moest wijken voor een nieuwe ringweg rond het stadje Vercelli. Volgens Dellavalle beloofde de Italiaanse Rijkswaterstaat hem een schadevergoeding van 600.000 euro. Maar daarvan kreeg hij er maar 347.000, zegt hij zelf. Bovendien vergat de instantie om de onteigening in orde te maken. Volgens de overheid staat het huis er nog steeds, waardoor Dellavalle nog steeds belastingaanslagen voor zijn voormalige woning krijgt. Dellavalle schreef talloze brieven, maar er gebeurde niets. Toen hij verhaal ging halen bij een ambtenaar kreeg hij te horen: “Als de computer zegt dat er een huis staat, dan staat er een huis.” Protest met een wijntje Geen wonder dat Dellavalle als motto voor zijn staatje We Kunnen De Wereld Niet Aan Idioten Overlaten koos. De Italiaanse autoriteiten probeerden Dellavalle met zijn protestborden van de rotonde te verdrijven. Maar de rechter bepaalde dat hij nog steeds rechtmatig eigenaar is van de grond. De actie van de pensionado raakt een snaar in Italië: het land zucht onder de verstikkende bureaucratie. Premier Matteo Renzi is bezig met een administratieve hervorming, maar ook de molens van het parlement draaien traag. Dellavalle gaat ondertussen volgende maand zelf een miniatuur-parlement bijeenroepen op zijn rotonde. Met een lekker glaasje wijn erbij natuurlijk, want je moet blijven lachen.

Managementstyle.nl

Het bericht Italiaan protesteert tegen bureaucratisch monster en sticht ‘eenmansstaat’ verscheen eerst op ManagementStyle.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *