Google verwacht geen problemen met regelgeving voor zelfrijdende auto’s

Google ziet geen obstakels in regelgeving rondom autonome auto’s. De echte uitdagingen liggen volgens de zoekgigant bij acceptatie door consumenten en de veiligheid.

Dat stelt Chris Urmson, hoofd van het project voor autonome auto’s binnen Google, tijdens de North American International Auto Show in Detroit.

Volgens Urmson zijn de zorgen rond regelgeving overdreven. Diverse Amerikaanse staten zoals Nevada, Floria, Californie en Michigan hebben al wetgeving doorgevoerd die autonome auto’s toestaat.

In bijvoorbeeld Georgia is besloten dat aanpassing van de wetgeving niet eens nodig is. Google verwacht dat andere staten tot dezelfde conclusie zullen komen, schrijft de Detroit Free Press.

In Nederland zal de wet dit jaar worden aangepast om het testen en uitrollen van zelfrijdende auto’s eenvoudiger te maken.

Vloot prototypes

Google werkt met bedrijven en autofabrikanten in Detroit samen aan de productie van een vloot prototypes. In totaal moeten er 150 worden gemaakt. In mei toonde Google het eerste prototype van een auto zonder stuur in een video.

Er wordt nu een meer verfijnde variant van dit model gemaakt. Volgens Urmson zijn er al tal van generaties ontworpen.

Vijf jaar

Uiteindelijk wil Google binnen vijf jaar zijn auto’s te koop aanbieden aan consumenten. Elon Musk, ceo van Tesla, vertelde eerder deze week op dezelfde conferentie nog dat het bedrijf de eerste wil zijn die een zelfrijdende auto aanbiedt.

Musk ziet echter nog wel problemen rondom regelgeving en stelde dat de introductie daardoor mogelijk nog tot 2022 zal duren.

Google is al sinds 2009 bezig met de ontwikkeling van een zelfrijdende auto en Urmson verwacht niet dat deze auto’s uiteindelijk op normale auto’s zullen lijken. Hij stelt dat de auto-industrie werkt aan autonome voertuigen die zichzelf kunnen besturen, maar altijd bouwen op een bestuurder die in kan grijpen als het nodig is.

Volledig autonoom

De zelfrijdende auto van Google zal volgens hem anders zijn en heeft geen tussenkomst van een bestuurder nodig en zal uiteindelijk dus niet eens een stuur hebben. Volgens de Wall Street Journal is Google niet geinteresseerd in het ontwikkelen van semiautonome auto’s waar veel autofabrikanten voor de komende jaren wel op inzetten.

De obstakels die Google nu nog ziet zijn veiligheid en acceptatie door consumenten. Ook de prijs is momenteel nog een probleem. Alle sensoren, radars en lasers kosten nu nog 75.000 dollar. Die prijs zal als de productie wordt opgeschroefd echter flink omlaag gaan, verwacht Google.

Ongelukken

Het bedrijf heeft sinds het begin van het project al ruim 1 miljoen kilometer met zelfrijdende auto’s op openbare wegen gereden. Daarbij heeft een Google-auto nog nooit een ongeluk veroorzaakt. Wel zijn andere auto’s tegen de zelfrijdende auto gebotst en is een testbestuurder toen hij de zelfrijdende auto zelf inparkeerde tegen een andere auto aangereden.

Bekijk onze eerste ervaring met zelfrijdende auto’s

Managementstyle.nl

Het bericht Google verwacht geen problemen met regelgeving voor zelfrijdende auto’s verscheen eerst op ManagementStyle.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *