Dit 11-jarige meisje verkoopt ‘sterke’ wachtwoorden voor 2 dollar per stuk

Foto ANP Nieuw wachtwoord nodig? Je kunt vanaf nu terecht bij de 11-jarige Mira Modi, een meisje dat in New York wachtwoorden genereert met dobbelstenen, ze opschrijft en per post naar je opstuurt.

Je kent het wel: bij het aanmaken van een account voor een internetdienst moet je een wachtwoord verzinnen. Om maar snel te beginnen met waarvoor je écht op de site kwam, gebruik je er maar eentje die je ook al voor tien andere sites verkozen had. Daar komt nu een einde aan, want je kunt bij een 11-jarig meisje in New York een wachtwoord kopen. Dat je zelf niets hoeft te verzinnen, is een miniem voordeel. De 2 dollar kostende s zijn ook cryptografisch moeilijk te breken. Modi gebruikt het systeem Diceware om de wachtwoorden te genereren. Met zes dobbelstenen komt ze uit bij woorden op een lijst die daardoor willekeurig achter elkaar geplakt worden. In het Nederlands kom je dan bijvoorbeeld uit op “vraag wei blij flair dictie drank”, uiteraard zonder spaties. Deze woorden hebben nauwelijks een relatie met elkaar en zijn daardoor lastiger te kraken als wachtwoord. “Goede wachtwoorden zijn belangrijk”, zegt Modi tegen ArsTechnica. “Er zijn tegenwoordig zulke goede computers, mensen kunnen alles hacken en ook erg snel.” AANBEVOLEN VOOR JOU Duitse minister neemt techreus Apple de maat Technologiereus Apple moet meer verantwoordelijkheid nemen voor het welzijn van de mensen die zijn producten maken en voor milieu en klimaat. Kritiek op dobbelstenenmethode Het voordeel van een Diceware-wachtwoord is dat ze – na een beetje oefenen – best goed te onthouden zijn, of in elk geval makkelijker dan bijvoorbeeld het gedateerde en koddige ezelsbruggetje ding-flof-bips. Toch valt er nog wel het een en ander af te dingen of de methode die Modi gebruikt. Zo valt het aan te raden om een wachtwoord te maken met zowel hoofdletter als kleine letters, cijfers en speciale tekens. Daarnaast is het het veiligst om niet telkens hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor elke online service. Koop je tien verschillende s bij Modi, dan ben je twintig dollar kwijt. Dat kan goedkoper.

Het bericht Dit 11-jarige meisje verkoopt ‘sterke’ wachtwoorden voor 2 dollar per stuk verscheen eerst op ManagementStyle.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *