Apple moet schikking voor prijsafspraken e-books ook na hoger beroep betalen

Apple moet ook in hoger beroep een schikking van 450 miljoen dollar (ruim 400 miljoen euro) betalen voor het maken van prijsafspraken voor e-books. Het bedrijf werd daar eerder al schuldig aan bevonden.

Het schikkingsbedrag van 450 miljoen dollar werd na een hoger beroep in juni 2015 al opgelegd, en is na een hoger beroep omtrent dat bedrag nu definitief, meldt Reuters. Van de schikking is 400 miljoen dollar bedoeld als schadevergoeding voor consumenten die door de prijsafspraken zijn getroffen. Apple maakte jarenlang afspraken met uitgevers, waardoor de prijzen van e-books volgens de Amerikaanse overheid jarenlang kunstmatig hoger waren dan nodig. Een consument was in beroep gegaan tegen de hoogte van het schikkingsbedrag. Volgens een expert-getuige is de kans echter groter dat consumenten door de hoogte van het schikkingsbedrag meer geld terugkrijgen dan ze door de prijsafspraken te veel hebben betaald. De overige 50 miljoen dollar in de schikking moet de juridische kosten van het jarenlange proces dekken. Apple werd in april 2012 door de openbaar aanklager voor de rechter gesleept, en werd in 2013 al schuldig bevonden. Daarna volgden enkele hoger beroepen. Het tweede Hof van Beroep van New York oordeelt nu dat de schikking eerlijk, redelijk en accuraat is. Als de zaak over had gemoeten, zou het schikkingsbedrag van Apple maar 70 miljoen dollar zijn.

Managementstyle.nl

Het bericht Apple moet schikking voor prijsafspraken e-books ook na hoger beroep betalen verscheen eerst op ManagementStyle.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *