ABN Amro: meer aflossingen hypotheken, maar nog steeds veel klanten onder water

ABN Amro-topman Gerrit Zalm. Foto ANP

De verbetering van de huizenmarkt in het tweede kwartaal zorgt bij grootbank ABN Amro voor stabilisatie van de hypotheekportefeuille. Maar van echte verbetering is nog geen sprake.

Dat bleek uit de cijfers over het tweede kwartaal van 2014 die ABN Amro vrijdag publiceerde.

Ook ABN Amro merkt dat lage spaarrentes en relatief hoge hypotheekschulden vergeleken met de waarde van woningen leiden tot extra aflossingen van klanten met hypotheekschulden. Maar vooralsnog doet dat nog niet veel met de samenstelling van de hypotheekportefeuille.

Het percentage hypotheken in de portefeuille van circa 150 miljard euro waarvan de marktwaarde lager was dan de hoogte van de hypotheeklening, lag per 30 juni dit jaar op 23 procent, gelijk aan de situatie eind maart.

(klik op grafiek voor uitvergroting: Loan-to-Market-Value is hoogte hypotheek als percentage marktwaarde woning)

Meer NHG-hypotheken

Opvallend is verder dat bij ABN Amro hypotheekleningen eind juni gemiddeld een omvang hadden die op 85 procent van de woningwaarde lag, tegen 84 procent eind maart. Dat is opmerkelijk gelet op de stabilisatie van de huizen prijzen in het tweede kwartaal van dit jaar. Maar volgens ABN Amro heeft dit een technische reden.

De bank zag in het tweede kwartaal van dit jaar het aandeel van hypotheekleningen die zijn afgesloten met de NHG-garantie licht stijgen tot 25 procent van de portefeuille. En gemiddeld ligt de hoogte van NHG-hypotheken wat dichter bij de marktwaarde van woningen, omdat banken garanties hebben over de terugbetaling van restschulden.

Op de markt voor zakelijke kredietverlening was lichte verbetering zichtbaar in het tweede kwartaal van dit jaar, in die zin dat ABN Amro minder geld opzij hoefde te zetten voor dubieuze leningen, onder meer bij het Midden- en Kleinbedrijf.”Desalniettemin bevindt een groot deel van de MKB-bedrijven, net als een behoorlijk aantal huishoudens, zich nog in een zeer moeilijke periode en loopt daarmee achter op de verbeteringen die zijn waargenomen in de Nederlandse economie”, stelde topman Gerrit Zalm van ABN Amro vrijdag in een toelichting op de cijfers.

Pensioenkosten en heffing SNS raken nettowinst

ABN Amro heeft fors minder winst behaald in het tweede kwartaal van dit jaar, veroorzaakt door bijzondere kostenposten. De nettowinst daalde, van 402 miljoen euro in het tweede kwartaal van vorig jaar, tot 39 miljoen euro.

De winst werd volgens ABN Amro gedrukt door een eenmalige kostenpost van 216 miljoen euro in verband met de overgang naar een nieuwe pensioenregeling en een heffing van 67 miljoen euro voor SNS Reaal. Dat is een heffing die de Staat heeft opgelegd als bijdrage aan de kosten van de nationalisatie van SNS Bank in 2012.

Deze posten buiten beschouwing gelaten hield ABN Amro onder de streep 322 miljoen euro over, 47 procent meer vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar. De winst werd gestuwd doordat ABN Amro minder geld opzij hoefde te zetten voor leningen die waarschijnlijk niet meer afgelost zullen worden.

De voorzieningen voor slechte leningen bedroeg in totaal 342 miljoen euro, bijna een derde minder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.

De rentebaten, het overgrote deel van de inkomsten van de bank, klommen in het afgelopen kwartaal met 6 procent.

,,Over het algemeen zijn w

Het bericht ABN Amro: meer aflossingen hypotheken, maar nog steeds veel klanten onder water verscheen eerst op ManagementStyle.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *